diumenge, 11 de gener del 2009

Santa Maria d'Agramunt




L'església de Santa Maria fou fundada a mitjan segle XI, encara que l'edifici actual és d'un segle posterior. Fou declarada monument nacional el 1931.

És un magnífic edifici de notables dimensions de planta basilical de tres naus capçades per tres absis semicirculars, el central més gran. La nau es cobreix amb voltes de canó apuntades, reforçades per tres arcs torals que recolzen en semicolumnes adossades amb capitells esculpits.

A l'exterior la capçalera presenta una ornamentació formada per un fris d'arcuacions alternant amb columnes adossades.

La portalada occidental, que cal datar a mitjan s. XIII, és una de les més importants del romànic català. Tota ella sobresurt de la façana, emmarcada per una cornisa sostinguda per permòdols i per vuit arquivoltes, en gradació suportades per columnes i capitells esculpits amb ornamentació de traceria i figurada, amb motius de bestiari, entrellaços i composicions geomètriques. Les arquivoltes estan profusament decorades amb motius geomètrics variats que es combinen amb els figuratius. Centra la porta un notable conjunt escultòric compost per la Mare de Déu amb l'Infant, flanquejada a banda i banda, per les escenes de l'Anunciació i l'Adoració dels Reis. A la clau de l'arquivolta superior destaca la figura de Crist entronitzat. Aquesta portalada és un dels conjunt més reeixits de l'anomenada Escola de Lleida.

Al mur nord s'obre una altra porta, més senzilla, però força interessant. També està formada per arquivoltes recolzades en columnes amb capitells.