dimarts, 6 de gener del 2009

Cornudella de Montsant


El poble de Siurana, es troba encimbellat en un bell paratge natural format per la imposant cinglera que domina per l'esquerra el riu de Siurana i per la dreta el torrent d'Estopinyà, és presidit per les ruïnes del castell i per l'església romànica de Sant Maria.

Segurament la construcció de l'església es va decidir poc després de l'any 1153 en que el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir el castell de Siurana als sarraïns. Aviat, però aquest primer edifici va ser totalment refet o modificat, ja que el temple actual respon a una construcció del segle XIII.

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil apuntat i capçada per un absis semicircular. Aquesta capçalera es completa amb dues absidioles semicirculars, buidades dins els murs sud i nord, just a l'obertura de l'arc presbiteral, que no són visibles exteriorment.

La porta principal s'obre a la façana nord i està formada per tres arquivoltes en gradació suportades per tres parelles de columnes amb capitells esculpits, un guardapols decorat amb un motiu de ziga-zaga i un timpà central amb la representació de la Crucifixió de Jesús, un tema poc utilitzat en els timpans catalans; per sobre els braços estesos de Crist hi ha representats el Sol i la Lluna, acompanyats per relleus florals, i un animal per banda, que poden ser dos lleons o un bou i un lleó, que si fos així voldrien representar els signes dels evangelistes Lluc i Mateu. Al costat de Crist, i a cada banda, hi ha la figura de quatre apòstols, emmarcats cadascú per un petit arc. A sota es poden llegir alguns noms: Phelip, Andrea, Paul, Jacob, Tomas. N'hi ha tres sense identificar, encara que de fet tots tenen la mateixa cara reproduïda en pedra. Als extrems hi ha la representació de l'arbre de la vida.

A l'exterior de l'edifici, en un angle tocant l'absis, hi ha un sarcòfag monolític de pedra, conegut popularment com la "tomba de la Reina Mora".

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig estar-hi no fa gaire i de veritat que tot el conjunt és molt maco. La vista que es pot contemplar des de dalt és impressionant. Per cert hi ha una creu on s´indica un fet de la reconquesta de Catalunya. A les parets de l´esglèssia hi ha tot d´inscripcions antigues. Molt recomanable la visita.