dijous, 15 de gener del 2009

Sant Pere de Riudebitlles




L'any 1026 els senyors de Mediona van fundar un priorat benedictí al lloc de Riudebitlles. L'església actual es va reedificar entre els anys 1778 i 1780, però es va conservar l'antiga portada romànica.

Aquesta porta és una obra tardana, datada de la segona meitat del s. XIII, al segle XIX es va modificar alguns elements. És coronada per un arc de punt adovellat, emmarcat per tres arquivoltes en degradació, la més exterior a manera de guardapols. Tot el conjunt reposa sobre una línia d'imposta decorada amb un escacat. Les dues primeres arquivoltes recolzen, a més, sobre dues columnes acabades per capitells decorats amb uns motius o disposicions que recorden alguns capitells de Sant Pere de Rodes.

El capitell exterior de l'esquerra és modern; l'interior, original, presenta un entrellaçat que forma uns rombes ocupats per una palmeta de tres fulles. Al costat dret de la porta hi ha dos capitells de tradició coríntia, amb l'alternança de fulles d'acant.

Als costats dels capitells, sobre les pilastres que suporten les arquivoltes, hi ha uns relleus esculpits amb motius geomètrics de tradició visigòtica.

Sota la dovella central hi ha una figura de mig cos que representa sant Pere, proveït de la mitra de bisbe i les claus que l'identifiquen, i aguantant amb la mà esquerra, una branca de fulles lanceolades idèntiques a les del guardapols. A sobra hi ha un relleu amb la imatge de l'Agnus Dei que porta un nimbe en forma de creu i subjecta una creu i un estendard.