dimarts, 6 de gener del 2009

Sant Miquel de Forès




La primera documentació ens ve datada del segle XI, en una relació de parròquies del bisbat de Vic, però l'any 1154 ja està adscrita a l'arquebisbat de Tarragona. Tornem a tenir indicacions sobre l'església al segle XIII, i al segle XIV es parla de la construcció de dues capelles laterals. El que restà de romànic cal datar-lo a la segona meitat del segle XII.

És un edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó, i estava capçada amb un absis semicircular que es va aterrar en una reforma ja fa uns quants anys.

D'època romànica destaca la porta d'accés situada al mur sud, formada per arquivoltes en degradació suportades per columnes i capitells. El guardapols de l'arc exterior de la porta i la imposta que recorre la part superior dels capitells s'han decorat amb un senzill motiu de doble ziga-zaga. El timpà està sostingut per mènsules. Tot el conjunt està força malmès a causa de l'erosió. fa uns quants anys.

Hi ha un altra porta que s'obre a la capella de la banda sud, que fou bastida al segle XIV, però que encara conserva la tradició romànica.