dimarts, 6 de gener del 2009

L'Assumpció de Gandesa

L'any 1153, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV va donar Gandesa a l'ordre del Temple com a part de l'ampli terme del castell de Miravet. Aquests hi aixecaren el temple romànic de Santa Maria en el lloc on la tradició diu que hi havia una mesquita. Posteriorment en el segle XVII, varen engrandir-la, respectant la façana nord amb la portalada i part de l'absis, integrats en el nou temple.

Pel que sembla era un edifici d'una sola nau, acabada a llevant amb un absis poligonal, obert a la nau per mitjà d'un arc apuntat, que descansa damunt dues parelles de columnes bessones; l'absis és cobert amb volta de creueria, els nervis de la qual arrenquen de columnes raconeres.

La portalada és l'element més destacable del temple, està situada al mur nord. Està formada per una sèrie d'arquivoltes bellament ornamentades, amb les seves columnes i capitells. El cos de la portalada sobresurt de la resta de la façana, a la part superior hi ha una cornisa motllurada, amb motius vegetals i geomètrics, sostinguda per permòdols esculpits amb carotes, figures d'animals, alguns de fantàstics. Les arquivoltes mostren un ric repertori ornamental compost de dents de serra,, tiges perlejades trenades, puntes de diamant, arquets apuntats, doble ziga-zaga, palmetes, motllures estriades, etc.

Als capitells on recolzen les arquivoltes es repeteixen bàsicament els mateixos motius ornamentals, amb l'originalitat que, a més, incorporen en el repertori elements figuratius i cares grotesques. A les impostes que suporten l'arc d'entrada, hi podem veure dues escenes historiades. A la banda dreta es distingeixen sis personatges, el del angle porta un llibre, i a l'escena de l'esquerra, sembla que si representa un banquet o celebració, on es poden identificar figures d'acròbates. Completen la decoració els dos frisos que s'estenen a banda i banda de la portalada; ambdós frisos presenten ornamentació amb motius vegetals i geomètrics, intercalant petites figures humanes dins d'arcuacions, algunes aus i caps d'animals.

L'absis va ser integrat com una capella en la nova església, però fou escapçat per permetre el pas d'un carrer al costat de l'església, fet que el desfigura totalment.

Aquesta portalada està vinculada per la seva decoració, als tallers de l'anomenada escola de Lleida, la qual té els seus màxims exponents en obres com les portades de la Seu Vella de Lleida i la portalada de Santa Maria d'Agramunt.